• Persberichten

  Klik voor vergroting

  Innovatieve praktijkproef van start

   

  Eerste geluidsscherm van levend bamboe op

  (Noord-)Hollandse bodem

   

  De provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Stadsregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam starten vrijdag

  2 oktober 2015 met een bijzondere praktijkproef langs de Schagerweg (N245) in de gemeente Langedijk. De komende jaren wordt op deze proeflocatie onderzocht of een geluidsscherm van levend bamboe een verantwoord, duurzaam en voordelig alternatief is voor de reguliere geluidsschermen langs de Nederlandse wegen.

   

  Voordelen van bamboe

  Bamboe absorbeert geluid in plaats van het te weerkaatsen, zo is de verwachting. Vooral bij toe- en afritten zorgt weerkaatsing voor extra geluidsoverlast. Daarnaast is bamboe milieuvriendelijker en zijn de aanlegkosten 1,5 tot 2 keer lager dan bij een traditioneel ‘hard’ scherm van materialen als beton en staal. Ook  is het uiterlijk van geluidsschermen medebepalend voor de geluidsbeleving bij omwonenden. Verwacht wordt dat de mooie, natuurlijke uitstraling van bamboe de geluidsbeleving positief zal beïnvloeden. Ook voor weggebruikers ziet een groene haag er aantrekkelijker uit. Ten slotte worden ook positieve neveneffecten van het gebruik van bamboe, zoals de kringloop van materialen (cradle to cradle), in de praktijkproef betrokken.

   

  Praktijkproef

  Op de proeflocatie langs de provinciale weg (N245) is een bamboehaag geplant van 150 meter lang en 6 meter breed. Op deze proeflocatie wordt in de komende vier jaren onderzocht hoe het scherm in de praktijk functioneert en getest of een haag van levend bamboe een goed alternatief is voor een traditioneel geluidsscherm van drie meter hoogte. Er is voor deze locatie gekozen omdat de berm hier breed genoeg is en het verkeer voldoende geluid produceert om goed onderzoek te kunnen doen. Na de aanplant heeft het bamboe naar verwachting anderhalf tot twee jaar nodig om de benodigde vier à vijf meter hoogte en dichtheid te bereiken. Vervolgens wordt onderzocht hoe het scherm in de praktijk functioneert.

   

  Van idee naar uitvoering

  Levend bamboe als geluidsscherm is ontstaan bij het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. Het idee werd positief ontvangen door andere partijen, waaronder de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en Stadsregio Amsterdam. Om het concept verder te ontwikkelen is advies ingewonnen en zijn kleinschalige testen uitgevoerd bij het Bamboe Informatie Centrum (BIC). De resultaten van deze testen gaven alle partijen genoeg vertrouwen om een pilotproject uit te voeren.

   

  Noot voor de redactie:

  Bijgaand treft u foto’s van het bamboe geluidsscherm aan en een foto van de start van de praktijkproef. Deze afbeeldingen zijn rechtenvrij te gebruiken voor publicaties.

   

  Foto bijschrift:  Samenwerkende partijen planten de laatste bamboe van het geluidsscherm, v.l.n.r.: portefeuillehouder Reneman (stadsregio Amsterdam), gedeputeerde Post (provincie Noord-Holland), afdelingshoofd Valkhof (Rijkswaterstaat) en wethouder Nieuwenhuizen (gemeente Langedijk).

   

  Voor meer informatie over de praktijkproef kunt u ook kijken op de website: www.bamboegeluidsscherm.nl.

 • Publicaties

  De Telegraaf

  2 oktober 2015

 • Beeldbank

  Uitvoering en opening

  Oktober 2015

   

  Klik voor vergroting

  Plantwerk

  September 2015

   

  Klik voor vergroting

  Grondwerk

  Augustus 2015

   

  Klik voor vergroting