• Persberichten

  Klik voor vergroting

  13.12.2018

   

  Eerste resultaten bamboegeluidsscherm Schagerweg (N245) voorzichtig positief

   

  Langs de Schagerweg (N245) tussen Langedijk en Harenkarspel voert de provincie Noord-Holland sinds september 2015 een proef uit met een geluidsscherm van levend bamboe. Met de proef wordt onderzocht of een scherm van bamboe een goed, groen én duurzaam en voordeliger alternatief kan zijn voor de traditionele geluidsschermen van beton en staal. De eerste resultaten laten een geluidsreductie van 1 decibel zien.

   

  Bamboe absorbeert geluid, terwijl traditionele geluidsschermen het geluid weerkaatsen. Sinds de aanplant in 2015 groeit het bamboe gestaag. Het proefscherm is nu 150 meter lang, 6 meter breed en inmiddels ruim 3 meter hoog. Het bestaat volledig uit bamboe. De meting op 1,5 meter hoogte toont een geluidsreductie van 1 decibel. Uiteindelijk bereikt het bamboe een hoogte van 5 meter en groeit het volledig dicht met jonge bamboescheuten. De verwachting is dat het scherm op dat moment tot 9 decibel geluid reduceert, vergelijkbaar met een traditioneel scherm van circa 3 meter hoog. De volgende meting staat gepland als de haag volgroeid is, naar verwachting is dit binnen enkele groeiseizoenen.

   

  Samenwerking

  De proef met het bamboe geluidsscherm is een samenwerking tussen de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Ingenieursbureau Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam.

   

  Interesse in het hele rapport? Stuur een mail naar Arjen Mink van de provincie Noord-Holland minka@noord-holland.nl.

   

   

  Innovatieve praktijkproef van start

   

  Eerste geluidsscherm van levend bamboe op

  (Noord-)Hollandse bodem

   

  De provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Stadsregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam starten vrijdag

  2 oktober 2015 met een bijzondere praktijkproef langs de Schagerweg (N245) in de gemeente Langedijk. De komende jaren wordt op deze proeflocatie onderzocht of een geluidsscherm van levend bamboe een verantwoord, duurzaam en voordelig alternatief is voor de reguliere geluidsschermen langs de Nederlandse wegen.

   

  Voordelen van bamboe

  Bamboe absorbeert geluid in plaats van het te weerkaatsen, zo is de verwachting. Vooral bij toe- en afritten zorgt weerkaatsing voor extra geluidsoverlast. Daarnaast is bamboe milieuvriendelijker en zijn de aanlegkosten 1,5 tot 2 keer lager dan bij een traditioneel ‘hard’ scherm van materialen als beton en staal. Ook  is het uiterlijk van geluidsschermen medebepalend voor de geluidsbeleving bij omwonenden. Verwacht wordt dat de mooie, natuurlijke uitstraling van bamboe de geluidsbeleving positief zal beïnvloeden. Ook voor weggebruikers ziet een groene haag er aantrekkelijker uit. Ten slotte worden ook positieve neveneffecten van het gebruik van bamboe, zoals de kringloop van materialen (cradle to cradle), in de praktijkproef betrokken.

   

  Praktijkproef

  Op de proeflocatie langs de provinciale weg (N245) is een bamboehaag geplant van 150 meter lang en 6 meter breed. Op deze proeflocatie wordt in de komende vier jaren onderzocht hoe het scherm in de praktijk functioneert en getest of een haag van levend bamboe een goed alternatief is voor een traditioneel geluidsscherm van drie meter hoogte. Er is voor deze locatie gekozen omdat de berm hier breed genoeg is en het verkeer voldoende geluid produceert om goed onderzoek te kunnen doen. Na de aanplant heeft het bamboe naar verwachting anderhalf tot twee jaar nodig om de benodigde vier à vijf meter hoogte en dichtheid te bereiken. Vervolgens wordt onderzocht hoe het scherm in de praktijk functioneert.

   

  Van idee naar uitvoering

  Levend bamboe als geluidsscherm is ontstaan bij het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. Het idee werd positief ontvangen door andere partijen, waaronder de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en Stadsregio Amsterdam. Om het concept verder te ontwikkelen is advies ingewonnen en zijn kleinschalige testen uitgevoerd bij het Bamboe Informatie Centrum (BIC). De resultaten van deze testen gaven alle partijen genoeg vertrouwen om een pilotproject uit te voeren.

   

  Noot voor de redactie:

  Bijgaand treft u foto’s van het bamboe geluidsscherm aan en een foto van de start van de praktijkproef. Deze afbeeldingen zijn rechtenvrij te gebruiken voor publicaties.

   

  Foto bijschrift:  Samenwerkende partijen planten de laatste bamboe van het geluidsscherm, v.l.n.r.: portefeuillehouder Reneman (stadsregio Amsterdam), gedeputeerde Post (provincie Noord-Holland), afdelingshoofd Valkhof (Rijkswaterstaat) en wethouder Nieuwenhuizen (gemeente Langedijk).

   

  Voor meer informatie over de praktijkproef kunt u ook kijken op de website: www.bamboegeluidsscherm.nl.

 • Publicaties

  De Telegraaf

  2 oktober 2015

 • Beeldbank

  Uitvoering en opening

  Oktober 2015

   

  Klik voor vergroting

  Plantwerk

  September 2015

   

  Klik voor vergroting

  Grondwerk

  Augustus 2015

   

  Klik voor vergroting